Az implantátumok titániumból készült mesterséges foggyökerek, melyeket a fogorvos szájsebészeti eljárással a csontba helyez. Az implantátumok a szükséges gyógyulási idő alatt tökéletesen beágyazódnak a csontba, és alkalmasak koronák, hidak, illetve protézisek biztonságos megtartására. Általában a páciensek nem is érzik a különbséget a természetes fogaik és az implantátumok között.


 

Az implantátumok alkalmazása különösen előnyös az alábbi esetekben:

  • egy fog vagy több fog hiánya

 

 

  • sorvégi foghiány(ok)

 

 

 

  • teljes foghiány esetén

 

 

 

A régen eltávolított, vagy fogágybetegség miatt elveszített fogak helyén gyakran előfordul, hogy a behelyezendő implantátumhoz nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont. Ilyenkor a hiányzó részt korszerű eljárások segítségével nem csak pótolni lehet, de a későbbi fogpótlás hosszú távú stabil alátámasztása érdekében szükséges is.


 

 


Több foghiány pótlása fogbeültetéssel
Több foghiány - de nem teljes fogsor – fog implantációval történő pótlása a leggyakrabban az úgynevezett sorvégi foghiányok esetén kerül szóba. Ebben az esetben, az elöl levő fogak, frontfogak, esetleg kisőrlő fogak, rendben megvannak, esetleg valamilyen módon, már fix pótlásokkal pótoltak, a hátsó rágózónában azonban az összes fog hiányzik. Mivel nincs a foghiányok mögött pillérfog, fogbeültetés nélkül csak kivehető fogpótlással lehetne a foghiányt pótolni.
Érthető igény, hogy amennyiben megfelelő csontkínálat adódik, vagy előkészítő fogimplantációs műtéttel, megfelelő csontkínálatot tudunk létrehozni, a kivehető fogpótlás elkerüljük és a foghiányt fix pótlással pótoljuk.
A természet fricskája, hogy épp a hátsó zónában, sok esetben nagyon kevés csont áll rendelkezésre. Érdemes tudni, hogy minél több idő telik el a foghúzás után, a csont annál jobban leépül, így a fogbeültetés lehetőségei egyre szűkülnek. Mikor a páciens 10-15 évvel a foghúzás után jelentkezik a fogbeültetésre, akkor mindenképpen csontregenerációs technikával vissza kell állítani az eredeti anatómiai viszonyokat, majd több hónapos gyógyulást követően lehet az implantátumokat behelyezni.